مواد معدنی ، مواد بیولوژیکی ، ذرات کلوئیدی و مواد آلی اغلب باعث مسدود شدن غشاهای اسمز معکوس می شوند. بنابراین ، برای جلوگیری از گرفتگی غشاهای اسمز معکوس و کاهش عمر آنها ، غشاها شسته می شوند.
در صورت بروز هر یک از شرایط زیر ، غشاهای اسمز معکوس باید با مواد شیمیایی مناسب شسته شوند:
کاهش 10٪ جریان طبیعی آب شیرین که از سیستم خارج می شود
مقدار نرمال و مواد جامد محلول از آب را به میزان 5 تا 10٪ افزایش دهید
افت فشار طبیعی 10 تا 15٪ افزایش یافته است (تفاوت بین فشار آب ورودی و فشار تخلیه)
در صورت بروز هر یک از موارد فوق ، غشاها باید بلافاصله شسته شوند ، در غیر این صورت ممکن است فیلم ها به حالت اولیه خود برنگردند و غشاها با سرعت بیشتری مسدود شوند.
نکته مهم: عواملی مانند پیش تصفیه نامناسب ، عدم کنترل فشار یا افزایش بازیافت نیز می توانند جریان آب تصفیه شده را کاهش دهند یا نفوذپذیری نمک را افزایش دهند. بنابراین ، قبل از اقدام به شستن غشاran ، ابتدا باید علل و عوامل فوق بررسی شود ، شاید با بررسی و رفع این مشکلات ، دیگر نیازی به شستن غشاها نباشد.
بسته به نوع مواد و رسوبات تشکیل شده روی لایه های لایه ، از شوینده های آلی یا معدنی برای شستشوی فیلم ها استفاده می شود.
شوینده اسیدی برای شستشوی فیلم ها
پاک کننده های اسیدی برای شستن نمک های غیر آلی مانند سولفات باریم (BaSO4) ، سولفات کلسیم (CaSO4) و کربنات کلسیم (CaCO3) و همچنین اکسیدهای فلزی مانند آهن از لایه های غشای اسمز معکوس استفاده می شود.
برخی از پاک کننده های اسید مناسب برای از بین بردن رسوبات غیر آلی از لایه های فیلم عبارتند از:
محلول 0.2٪ اسید کلریدریک (HCL)
محلول اسید فسفریک 0.5٪ (H3PO4)
• محلول اسید سولفامیک 0.2٪
محلول 1٪ سولفور سدیم
مواد شوینده قلیایی برای شستن فیلم ها
از محلول های شستشوی قلیایی برای شستشو و از بین بردن مواد سیلیسی و آلی از لایه های غشاهای اسمز معکوس صنعتی استفاده می شود. محبوب ترین راه حل های تمیز کردن فیلم قلیایی شامل موارد زیر است:
محلول 0.1٪ هیدروکسید سدیم (NaOH)
محلول 0.1٪ هیدروکسید سدیم (NaOH) و 1٪ نمک تتراماتیلن اسید اتیلن دی آمین تترا استیک
محلول 0.1٪ هیدروکسید سدیم (NaOH) و 5٪ نمک سدیم دودسیل سولفات
محلول 1٪ تری سدیم فسفات (STP) ، 1٪ تری سدیم فسفات و 1٪ تترا-سدیم اتیلن دی آمین اسید تتراسایکلیک ، pH مرتبط با محلول های قلیایی برای شستن غشاها باید حدود 12 درجه سانتیگراد باشد و دمای آنها باید کمتر از 30 باشد سانتیگراد
تجهیزات اندازه گیری نمک زدایی صنعتی
شیرهای کنترل
در دستگاه های تصفیه آب صنعتی ، از دو شیر کنترل محدود برای کنترل جریان آب استفاده می شود: برای تنظیم فشار غشا و جریان محدود و از شیر برگشتی برای کنترل بخشی از آب در گردش و بازگشت آن به ابتدای خط تصفیه آب استفاده می شود.
جریان سنج
جریان سنج در قسمت های مختلف نمک زدایی صنعتی برای تعیین جریان آب در آن نقطه استفاده می شود. این نکات شامل موارد زیر است:
جریان آب تولیدی: مقدار آب تصفیه شده توسط سیستم اسمز معکوس
دبی فاضلاب: میزان فاضلاب تولید شده از دستگاه تصفیه آب صنعتی
جریان آب برگشتی: مقدار جریان آب برگشتی که باید توسط سیستم اسمز معکوس صنعتی بازیابی شود
ترتیب اندازه گیری جریان تولید و جریمه ها بسته به طراحی دستگاه های مختلف ممکن است متفاوت باشد.
ابزار اندازه گیری فشار
از فشار سنج برای اندازه گیری فشار در قسمتهای مختلف دستگاه تصفیه آب صنعتی استفاده می شود. این بخشها شامل موارد زیر است:
بعد از فیلتر شنی و قبل از فیلترهای کارتریج ، از فشار سنج برای اندازه گیری فشار آب ورودی به فیلتر کارتریج استفاده می شود.
همچنین بعد از فیلترهای کارتریج و قبل از پمپ اسمز معکوس ، از فشارسنج برای اندازه گیری فشار خروجی فیلترهای کارتریج استفاده می شود.
بعد از پمپ اصلی و قبل از غشاهای اسمز معکوس ، از فشارسنج برای اندازه گیری فشار ورودی به غشاها استفاده می شود.
بعد از غشاهای اسمز معکوس ، از فشارسنج برای اندازه گیری فشار خروجی غشاها و اندازه گیری عملکرد آنها استفاده می شود.
متر TDS
سختی سنج دستگاهی برای اندازه گیری کلیه مواد جامد محلول (TDS) آب تصفیه شده توسط دستگاه نصب شده در مسیر آب تولیدی است.
مخزن ذخیره سازی و شناور
برای سهولت کار دستگاه تصفیه آب صنعتی در مدار الکتریکی دستگاه ، از گزینه ای بنام مخزن کامل استفاده می شود. عملکرد آن این است که اگر مخزن ذخیره دستگاه پر شود ، شناور داخل مخزن کار می کند و واحد اسمز معکوس را خاموش می کند. پس از مصرف آب ذخیره شده در مخزن ، دستگاه به طور خودکار دوباره شروع به کار می کند.
منبع :
https://medad.io/m0L/
https://vrgl.ir/EFPYP
واحد اسمز معکوس آب شیرین کن صنعتی RO
1- پمپ RO
پمپ پرکاربرد برای ورودی آب به واحد اسمز معکوس ، پمپ گریز از مرکز زمینی است. این پمپ یکی از اجزای اصلی دستگاه تصفیه آب صنعتی است که فشار لازم برای عملکرد صحیح فرآیند اسمز معکوس در غشاهای اسمز معکوس را تأمین می کند. ظرفیت پمپ اسمز معکوس باید برای تأمین فشار لازم برای فرآیند اسمز معکوس کافی باشد و معمولاً از فولاد ضد زنگ ساخته می شود.
نکته مهم در مورد پمپ ها خشک نشدن آنها است. همچنین ، کارکردن پمپ ها در شرایط نامساعد مانند جریان آب در زیر سطح مجاز می تواند به پمپ اسمز معکوس آسیب برساند.
2- سلول بالا (محفظه غشا)
سلول تحت فشار محفظه ای است که غشاها در آن قرار می گیرند و بسته به ظرفیت و کاربرد سیستم تصفیه آب ، می توان از یک جز (با یک غشا قابل تعمیر) تا 6 جز components (با نصب 6 غشا) استفاده کرد. اتاق های غشایی با توجه به فشار علاوه بر نوع آنها که درگاه کناری یا خروجی نهایی است ، انتخاب می شوند. غشاهای صنعتی بسته به قطر آنها که شامل دیافراگم های 4 و 8 اینچی هستند ، به ترتیب در فشارهای 4 و 8 اینچی قرار می گیرند.
3- غشاm اسمز معکوس
قسمت اصلی کارخانه صنعتی نمک زدایی RO فیلتر غشایی است. این فیلتر با استفاده از غشاهای نیمه تراوا کلیه مواد جامد محلول در آب (TDS) را از آب خارج کرده و آب خالص تولید و تأمین می کند. فیلتر غشایی همچنین قادر است آلودگی های شیمیایی ، نمک ها ، نمک ها ، فلزات سنگین ، نیترات ها ، نیتریت ها ، سرب ، جیوه و سایر ناخالصی های موجود در آب را از بین ببرد.
دمای کارکرد غشاهای RO بین 20 تا 30 درجه سانتیگراد است. دمای زیر 10 درجه و بالاتر از 35 درجه سانتیگراد باعث فرسایش غشا می شود.
4- سیستم شستشوی غشایی خودکار (CIP)
برای جلوگیری از رسوب در غشا، ، غشاها باید به طور خودکار در فواصل منظم شسته شوند. سیستم CIP از شیر برقی و مخزنی متناسب با ظرفیت دستگاه تشکیل شده است. سیستم CIP فعال می شود تا دستگاه در فواصل معینی به طور خودکار متوقف شده و وارد مرحله شستشوی غشا شود و آب ذخیره شده در مخزن سیستم CIP به غشا وارد شود. شستشوی اتوماتیک فیلم ها از رسوبگذاری جلوگیری کرده و باعث افزایش عمر مفید آنها می شود.
5- شیر را مخلوط کنید
این شیر با افزودن آب خام به آب خالص TDS آب را تنظیم می کند.